Nytt perspektiv på andrespråkslæring. En kritisk undersøkelse av Lozanov-metoden. Rapport fra forskningsprosjektet "Language learning and its neural correlates"
Abstract
Prosjektet Language learning and its neural correlates ble formelt startet ved Høgskulen i Volda i 2017 som et forprosjekt (Såkornprosjekt) under navnet Brain power and language learning. Hovedarbeidet ble av praktiske grunner først igangsatt høsten 2019.
Language learning and its neural correlates tar utgangspunkt i et problemområde både for samfunnet og enkeltmenneskene det gjelder, nemlig at andrespråksundervisningen – i Norge og i verden for øvrig – ikke fungerer optimalt. Prosjektet har en sterk empirisk forankring: Gjennom empiriske undersøkelser har vi ønsket å sammenligne to ulike tilnærminger som benyttes i norskopplæringen av innvandrere i Norge i dag, og effekten av disse. Det gjelder på den ene siden det som kan kalles ‘standard’ andrespråksopplæring, med standard studiemateriell og læreverk. ‘Standard’ norskundervisning sammenligner vi med undervisning etter Lozanov-metoden, også kalt suggestopedi. Lozanov-metoden ble utviklet i Bulgaria på 1960- og 1970-tallet av legen og psykiateren Georgi Lozanov, som i mange år ledet et pedagogisk forskningsinstitutt i Sofia med på det meste 100 tilknyttede forskere og lærere. Metoden blir brukt i mindre skala ved undervisning av minoritetsspråklige i Norge i dag.