Ledelse, med fokus på redusert matsvinn og bærekraftig utvikling. En kvalitativ forskning
Abstract
Temaet for denne bacheloroppgaven er matsvinn og bærekraft. Problemstillingen min lyder som følger: «Hvilke tiltak gjør ledere ved dagligvarebutikker for å redusere matsvinn? Og har de fokus på en bærekraftig utvikling».
Fokusområde: Matsvinn er en av de største utfordringene i samfunnet knyttet til utslipp og bærekraft og hver dag er det mye mat som går tapt. Formålet med denne oppgaven er derfor å undersøke om lederne i dagligvarebutikker gjennomfører tiltak for å bidra til et redusert matsvinn samt om de tar valg rettet mot en bærekraftig utvikling.
Anvendt metode: For å besvare problemstillingen har jeg benyttet meg av relevant teori om bærekraft, ledelse og matsvinn. Ved bruk av en kvalitativ tilnærming har jeg gjennomført fire dybdeintervju med ledere i dagligvarebutikker som operere under ulike handelshus, eksempelvis NorgesGruppen. Dette var for å øke forståelsen for hvordan tiltakene ble gjennomført i praksis og ikke minst for å få bredde i mine svar.
Konklusjon: Resultatet av arbeidet med bacheloroppgaven er at ledere i dagligvarebutikker har mange og ulike tiltak de gjennomfører for å redusere matsvinnet, hvor tiltakene har vært bidragsgivende for å redusere matsvinnet i praksis. Vektleggingen på bærekraftig og en bærekraftig utvikling er individuell, men felles er at begrepet er kjent og på ulike måter blir omtalt og praktisert i butikk.